Studiereis 2015 | Boedapest

 

Zondag 10 mei, 2015. Het is een zonnige dag en het Saxionplein loopt langzaam vol studenten. Waarom ze hier zijn? Om op reis te gaan natuurlijk! De studiereis gaat dit jaar naar Budapest en jawel, we gaan gezellig met z’n allen in de bus. Na een lange busreis van ongeveer 14 uur werden de studiereisgangers losgelaten om even de benen te strekken. Dit werd in de vorm van een Bucketlist gedaan. Huwelijksaanzoeken, diverse foto’s en zoektochten werden ondernomen om zoveel mogelijk punten te scoren.

Dinsdag werd er een bezoek gebracht aan zowel Cepol als het ILEA. Cepol is een Europese politieacademie en houdt in de gaten dat de opleidingen van verschillende landen in Europa wel voldoen aan de eisen. Door middel van webinars wordt er Europees heel wat afgetraind. Daarna bezochten we de ILEA, een academie voor de Hongaarse FBI. Een rondleiding door de verschillende gebouwen en het bijwonen van een heuse inval (wel in scene gezet natuurlijk) gaf ons een goed beeld hoe het er nou aan toe gaat daar. Met z’n allen de dag afsluiten door lekker te eten bij een restaurant en daarna de barretjes te bezoeken is nooit verkeerd.

De dag erna was helemaal volgepland: een bezoek aan privé detectives, het ontsnappen uit een escaperoom en een rondleiding door een gedeelte van de stad zelf  was het programma van die dag. De privedetectives vertelden van alles: over het binnenvallen van een drugspand tot het terugvinden van een vermiste jongen uit Budapest in Berlijn. De escaperoom was pittig, vooral omdat het ook in het Hongaars was, maar gelukkig heeft iedereen kunnen ontsnappen.

Waar niet iedereen heeft kunnen ontsnappen, was bij de gevangenis: de activiteit van de donderdag. Enthousiaste, met zakdoekjes zwaaiende, gevangenen begroetten ons toen we aankwamen (hoewel ze het waarschijnlijk meer om de vrouwelijke IDentleden deden). De gevangenis werd ook gebruikt als re-integratiefaciliteit en dat bleek ook wel toen we als groep tussen de wat minder gevaarlijke criminelen liepen.

“Niets is wat het lijkt” stond centraal op de vrijdag: het grote “Wie is de mol”-spel werd gespeeld. Groepjes baanden zich een weg door de stad om verschillende opdrachten te volbrengen, waarbij ze door 1 mol werden gedwarsboomd. Toen iedereen weer terecht was, werd het tijd om het laatste bedrijf van de week te bezoeken: het ENFSI. Het ENFSI is een forensisch laboratorium dat zich specialiseert in DNA onderzoek. Na een presentatie mochten we in groepjes door het lab heen lopen, netjes gehuld in groen plastic, haarnetjes en mondkapjes. Als afsluiting met z’n allen eten en uiteraard genieten van de laatste vrije avond.

De zaterdag was iedereen vrij omte gaan en te staan waar die maar wilden en Budapest werd dan ook overspoeld door IDent. Een groot zwemparadijs of een leuke bazaar op de binnenplaats van een kasteel, alles werd bezocht. ’s Avonds weer met z’n allen de bus in om huiswaarts te keren van een lange, maar superleuke reis!