Studiereis 2017 | Berlijn

 

Rond 4:30 vertrok de bus naar Berlijn. Iedereen had er zin in en was enthousiast. Vooral achterin in de bus was het erg druk, met veel muziek. Na een paar uur zijn vele toch inslaap gevallen. Na 8 uur in de bus met wat tussenstops zijn we aangekomen in het hostel in Berlijn. Omdat we onze kamers nog niet in mochten, moesten onze tassen eerst in een afgesloten hok, deze konden we later weer ophalen als we onze kamers toegewezen kregen. Toen iedereen zijn tassen weg gezet had, kon de eerste activiteit beginnen. We werden allemaal in groepen ingedeeld om het spel bucket list te spelen. Iedereen had een OV kaart gekregen om de hele stad door te reizen dus iedereen kon gaan en staat waar ze wilden. Het doel van de opdracht was om zo veel mogelijk punten te verdienen met de opdrachten die op het papier stonden. Een paar opdrachten waren; Vraag iemand ten huwelijk, ga op de foto met een hond en ga op de foto met een beer van tenminste 1 meter. Van alle opdrachten moest een foto of filmpje gemaakt worden ter controle. Het groepje met de meeste punten zou winnen. Op deze manier leerde je wat mensen kennen die je nog niet zo goed kende en had je al een stuk van de stad gezien. Om 6 uur konden we eten in het hostel, maar helaas vond niet iedereen dat een succes. Na het eten konden we onze kamers in, je mocht zelf bepalen met wie en de kamers varieerde van 4 tot 8 personen. In de avond zijn een aantal mensen de stad nog in gegaan om wat de drinken en te dansen. Ook zijn er veel in het hostel gebleven om daar iets te drinken of om vroeg naar bed te gaan.

 

Dinsdag 25 april, de tweede dag in Berlijn. Op deze dag stond het bezoek aan het concentratiekamp gepland en de kroegentocht. Iedereen had de eerste nacht overleefd en was weer (tot op zekere hoogte) bijgekomen van de reis. Rond 7 uur werden we wakker gemaakt en konden we voor het eerst ontbijten in het hostel. Het ontbijt was prima, een klein lopend buffet, beter dan het avondeten. Niet veel later vertrok de bus naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Eerst kregen we een korte presentatie over de geschiedenis van het kamp en vervolgens kregen we een rondleiding. Het was een indrukwekkend bezoek. Op een locatie als deze komt de oorlog dichtbij en is het makkelijker om een realistisch beeld te krijgen van wat er zich in deze tijd heeft afgespeeld. Na het bezoek reed de bus weer terug naar het hostel en kon iedereen genieten van een vrije middag. S ’avonds stond de kroegentocht op het programma. De bedoeling was om met iedereen in dezelfde kroeg te beginnen, alleen de kroeg die hiervoor was uitgezocht was helaas dicht dus dat ging niet door. In verschillende groepen werden de kroegen afgegaan. Persoonlijk vond ik de leukste kroeg de laatste kroeg waar mijn groepje belandde, ‘Murphy’s”. Dit was een Ierse kroeg waar een leuk opreden werd gegeven door een solo artiest. Toen iedereen de uitgekozen kroegen had bezocht kon iedereen zijn eigen ding doen. Een aantal mensen ging terug naar het hostel, sommigen bleven in de kroegen hangen. Al met al was óók dit weer een prima dag in Berlijn, complimenten aan de commissie.

 

Triiinnggg!! Daar ging de wekker weer om 06:30 uur. Iedereen stond om 8 uur paraat en konden we onze tocht naar het KPMG voortzetten. KPMG is een bedrijf dat staat voor internationaal accountants- en adviesorganisatie. Toen we daar eenmaal waren aangekomen bij het KPMG kregen we een lezing over de digitale aspecten met betrekking tot criminaliteit en fraude. Het was een interessante lezing, wat goed aansluit op onze studie. Na het KPMG gingen we naar het park om daar een spelletje te spelen. Het spel heette: meisjes tegen de jongens. Dit werd in 6 teams gespeeld met verschillende rondes. In de finale stonden 3 teams waarvan 2 jongens teams en 1 meiden team. En raad eens wie heeft gewonnen!? Ja hoor de meiden! Daarna hadden we een vrije middag en avond en kon iedereen de dag verder zelf invullen. Al met al een super leuke dag en top geregeld!

 

In Nederland wordt er hard gefeest, het is Koningsdag. In Berlijn stond voor ons een educatieve dag op de planning; de politie en het pathologisch instituut. Dit waren van tevoren voor mij de studie activiteiten waar ik het meest naar uitkeek. ’s Ochtends vroeg staan we voor het gebouw van de politie. We waren erg benieuwd wat we bij de politie gingen doen, we wisten in ieder geval dat we gingen speeddaten. Echt vragen had ik niet bedacht voor de onderzoekers, maar veel informatie heb ik zeker gekregen. We hebben gepraat met de onderzoeker van de vrachtwagen bij de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Ook hebben we gepraat met een Nederlandse vrouw die gespecialiseerd is in facial recognition, ook dit is een zeer mooie kant van forensisch onderzoek. Nadat we de droge humor hadden gehoord van de docent die ging vertellen over de organisatie van de Duitse politie, moesten we al snel door naar het pathologisch instituut. Persoonlijk vond ik dat de patholoog nogal uitgebreid vertelde over pathologie in Duitsland, al vond hij dat zelf niet. Aan het einde mochten we nog even een kijkje nemen in de keuken, de pathologie afdeling. Als laatste op de dag ging een grote groep in de avond natuurlijk nog even de verjaardag van Willy vieren. Al met al was het dus een zeer interessante dag in Berlijn, absoluut goed geregeld door de studiereiscommissie! Chapeau!

 

Zaterdag, de laatste volledige dag van deze tot nu toe geweldige studiereis. Sommigen van ons kozen ervoor deze dag te gebruiken om het te kort aan slaap in te halen. Natuurlijk waren er ook die hards die gebruik maakten van deze dag om Berlijn te gaan verkennen. Hier was het natuurlijk ook perfect weer voor. Alle eye catchers van Berlijn werden nog 1 keer langs gegaan door verschillende IDent leden. Het was natuurlijk ook de dag van de kwalificatie in de formule 1. Enkele fans en Emiel hebben dit gevolgd in het Nederlandse café onder het genot van een biertje (of twee). Door een aantal mensen werd de dierentuin in Berlijn bezocht. In het bekende Yaam (Jamaicaanse buurt) werden IDent leden gevraagd een auto uit te laden. Omdat dit niet werd gevraagd maar gedirigeerd werd hebben ze dit natuurlijk niet gedaan. Sommige mensen hadden geen zin meer om iets te gaan doen en hebben er dan ook voor gekozen lekker bier te gaan drinken op het terras. Het was natuurlijk lekker weer en genoeg gelegenheid om dit te doen. In Berlijn is ook een vestiging van het Hardrock café, een groep ging hier langs om een speldje aan de collectie toe te kunnen voegen. Om de studiereis knallend af te sluiten besloten een heleboel mensen om nog 1 keer helemaal los te gaan in Berlijn. De clubs die eerder deze week werden verkend werden nog een keer langs gegaan.

 

Helaas is het alweer zondag, tijd om naar huis te gaan. We werden weer op tijd wakker gemaakt en gingen voor de laatste keer nog even aan het ontbijt z’n allen. Daarna gingen de laatste spullen in de koffers en gingen we op weg naar huis. Tijdens de busreis was het lekker rustig en vielen veel mensen weer in slaap. Met een paar pauzes tussendoor kwamen we eindelijk aan in Enschede. Daar werden een aantal mensen opgehaald of gingen van daaruit verder naar huis. De studiereis was echt een supergeslaagde week met veel avonturen en verhalen om nog lang over te hebben.

 

- Anouk, Leon, Manouk, Jochem, Bart en Esmée